Kabul Koşulları
Imperial College London Lisans Programı Kabul Şartları
International Baccalaureate(IB)
Bölümlerine göre değişmekle birlikte, öğrencinin genel ortalamasının 38-42 olması istenmektedir. Öğrencinin seçmiş olduğu yüksek seviye derslerinin 6-7 puan ile geçmesi beklenmektedir. Özellikle Mathematical Studies dersi Matematik dersinin yerine geçmemektedir. Bu nedenle bölüm seçimi sırasında, istenilen kriterler tek tek incelenmelidir.
A-Levels
Genel olarak kabul gören notlar AAA ve A*A*A şeklindedir. Fakat kabul gören not ortalamaları, bölümler arası farklılık göstermektedir. Bu nedenle bölüm gereksinimlerinin öğrenci seçeceği bölüme karar verdikten sonra incelenmesinde fayda vardır. Öğrencilerin Use of Mathematics dersi alması durumunda, A-Level mathematics yerine sayılmamaktadır. Bu nedenle gerekliliklerde A-Level mathematics isteniyorsa sadece bu ders seçen öğrenciler yeterli görülecektir.
Advanced Placement
Advanced Placement(AP) ile giriş için iki koşul bulunmaktadır: Amerika diplomasına sahip olunması ya da dışarıdan farklı bir diploma türünüz olup AP sınavları ile desteklenmesi. Amerika diplomasına sahip olmanız durumunda sadece 3-4 AP dersinden 5 almanız yeterlidir. Amerika diploma notunuzun da yüksek olması beklenmektedir. İlaveten, SAT skoru olarak 1200 ile 1600 arası skor puanı beklenmekte olup her bölümden minimum 600 puan almanız gerekmektedir. Seçeceğiniz AP derslerinin neler olması gerektiğine, girmek istediğiniz bölüme göre karar verebilirsiniz. Eğer Amerika diplomasına sahip değilseniz sunmanız gereken AP sınav ders sayısı 4-6 arasında olmalıdır. Yine sadece AP sınavları bir ölçüt olmayacaktır. AP skorlarınıza ek olarak bölümün ve üniversitenin sizden istediği tüm yeterlilikleri sağlamanız gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı Diploması (MEB)
MEB diploması tek başına yeterli görülmemektedir. Bu nedenle 4-6 adet Advance Placement dersleri almanız ve gireceğiniz sınavlarda tam puan almanız gerekmektedir.
Dil Yeterlilikleri
Dil yeterliliği olarak talep edilen minimum skor sınavlara göre değişiklik göstermektedir. Sınav tercihinizi IELTS UKVI, TOEFL, DUOLINGO gibi sınavlardan yana kullanabilirsiniz. Fakat Türk öğrenciler için IELTS UKVI olması vize kabulü için zorunludur. Bu nedenle Türk uyruklu öğrencilerin IELTS UKVI skoru alması gerekmektedir. Dil skoru olarak istenen minimum puanlar aşağıdaki gibidir:
IELTS UKVI: 6,5
TOEFL: 92
DUOLINGO: 115
Personal Statement(Niyet Mektubu):
Seçim sürecinde en önemli kısımlardan biri yazacağınız Personal Statement adı verilen niyet mektubudur. Niyet mektupları sizin başvuru yaptığınız üniversite ve bölümü için doğru öğrenci adayı olduğunuzu en iyi kanıtlayabileceğiniz alandır. Imperial College London gibi yüksek sıralamalardaki üniversiteler uluslararası birçok öğrenci tarafından tercih edilmektedir. Bu nedenle okul ortalaması ve sınav skorları yüksek çok sayıda öğrenci tarafından başvuru yapılmaktadır. Öğrenciler arasında seçim yapılırken güçlü adayları belirlemek için niyet mektuplarına çok önem verilmektedir. Dolayısıyla niyet mektuplarınızda doğru aday olduğunuzu vurgulayacak unsurlara mutlaka yer vermeniz gerekmektedir.
Niyet mektubunda öne çıkarmanız gereken bazı unsurlar vardır. Bunlar arasında, okuduğunuz kitaplar, gönüllü yaptığınız çalışmalar, katılımda bulunduğunuz ders dışı aktiviteler önemli yer tutar. Bunların yanısıra bazı kişisel özelliklerini ve ideallerinizi belirtmeniz beklenmektedir. Geleceğe yönelik kariyer hedeflerinizden, bu konudaki motivasyonunuzdan ve sanat, müzik, spor gibi alanlardaki başarılarınızdan bahsetmek sizi başvurularda öne çıkaracaktır. Bunlardan bahsederken en dikkat edilmesi gereken nokta ise bütün bunların size, girmek istediğiniz bölümle ilgili olarak da sağlayacağı fayda ve bu gelişimin size kattıklarını anlatmaktır. İletişim ve zaman yönetimi gibi size bölümü okurken yardımcı olabilecek ilgili alanlarını da vurgulamayı unutmayın. Kariyer hedefleriniz ve bu konudaki motivasyonunuzu yazılarınıza yansıtmanız tavsiye edilir. Burada yazılacak metinlerde geçen konuların gerçekten yaptıklarınızdan oluşması gerekmektedir. Bu süreci başarılı ile tamamlamanız durumunda bir mülakat hakkı kazanabilirsiniz. Mülakatı yapacak kişiler yazıda yer verdiklerinizi gerçekleştirdiğinizi anlamak isteyecektir.
References (Referans Mektubu):
Referans, UCAS başvurularınızın önemli bir unsurudur. Kabul verilirken sizin akademik referansınızı kontrol ederler. UCAS sisteminde sadece bir adet referans girişi yapılır. Eğer birden fazla yapacaksanız ilgili okulun kabul ekibi ile iletişime geçilebilir.
Özel Sınavı Olan Bölümler:
Üniversite bünyesinde kabul için üniversite tarafından yapılan genel bir kabul sınavı yoktur. Fakat bazı bölümler için özel sınav gerekmektedir. Bu sınavlar tıp bölümleri için BioMedical Admissions Test(BMAT), tüm Fen Bilimleri lisans programları, tüm Yüksek Lisans Fen bölümleri ve Matematik bölümleri için ise Mathematics Admissions Test (MAT) sınavıdır. Her iki sınavda 15 Ekim tarihinde yapılır.
Interviews(Mülakatlar):
Potansiyel adaylar mülakat ile değerlendirilebilir. Seçilen kişiler ile mülakat farklı tür mülakatlar şeklinde yapılabilir. Bu mülakat türleri işe alım mülakatlarına benzer. Sizin üniversite ve tercih ettiğiniz bölüme uygunluğunuzu test edebilir, bir müzakere şeklinde ya da bir yazılı sınav olabilir. Eğer mülakat değerlendirmesine girecek olursanız aşağıda sıraladığımız tavsiye ve ipuçlarını dikkate almanız yararınıza olacaktır.
- Mutlaka başvurunuzda kullandığınız niyet mektubunuzu (personal statement) okuyun. Yazdığınız konulara ilişkin size sorular yöneltilebilir.
- Mülakat desteği veren bir profosyonel ya da okulunuzdaki bir öğretmeniniz ile alıştırma mülakatları yapabilirsiniz. Bu size gerçek mülakatlar için egzersiz yapma imkânı sunar.
- Mülakat esnasında vücut diliniz, göz kontağınız ve size yöneltilen sorulara gerektiği ölçüde açıklayıcı net yanıtlar vermeniz önem arz etmektedir. Bu alışkanlıkları kazanmak adına velileriniz ile bunlar üzerinde çalışabilirsiniz.
- Mülakat esnasında sizden de bazı sorular sormanız beklenir. Mülakatlar sizin seçmiş olduğunuz bölüme uygunluğunuzu anlamak için yapılsa da sizin seçtiğiniz bölümün size uygunluğu konusunda emin olmanızı da sağlayabilir. Bu nedenle bölüm hakkında mülakat yapacağınız kişiye siz de aklınızdaki soruları yöneltebilirsiniz.
Imperial Collage London mülakatları hakkında diğer bilinmesi gereken bir diğer konu ise yabancı ve denizaşırı ülkelerden mülakatlara katılacak öğrencilere online (skype) mülakatların yapılabileceğidir. Genelde mülakatlar bire bir ya da ikiye bir şeklinde yapılır. Herhangi bir kıyafet yönetmeliği yoktur.
Lisans Programına Katılan Öğrenci Sayıları:
Yerli Öğrenci Sayısı: 6.915
Yabancı Öğrenci Sayısı: 3.542
Toplam Öğrenci Sayısı: 10.457
Imperial College London Yüksek Lisans Programı Kabul Şartları
Lisans ortalamanızın minimum 4 üzerinden 3 olması istenmektedir. Buna ek olarak dil skorunuzu sunmalısınız. Normalde DUOLINGO, IELTS ve TOEFL gibi sınavlar kabul edilmektedir. Fakat Türk öğrencilerimizin vizesinin kabul olması için IELTS UKVI almaları gerekmektedir. Standart bölümler için IELTS UKVI minimum genel skorunuzun 6,5 olması ve tüm bölümlerden minimum 6 alınması gerekmektedir. Higher bölümler için ise genel skorunuzun 7 olması gerekmektedir ve tüm bölümlerden minimum 6,5 alınması kabul görmektedir.
Yüksek Lisans Okuyan Öğrenci Sayıları(Taught Postgraduate):
Yerel Öğrenci Sayısı: 1661
Yabancı Öğrenci Sayısı: 2348
Toplam Öğrenci Sayısı: 4009